19411746_s.jpg
i
Foto: 123RF

Ne nadarmo se říká, že snídaně je základem dne. První ranní jídlo vás nakopne a dodá potřebnou energii pro zvládnutí celého dopoledne. Pravidelná snídaně prospívá lidskému organismu a může pomoci předcházet různým onemocněním.

Svobodné čtení bez reklam a sledování. Jen vy a čistý obsah. Pokud nás chcete podpořit, můžete tak učinit tady

Proč vlastně mnoho lidí nesnídá? Většinou od nich uslyšíte, že nestíhají nebo brzo ráno nemají hlad. Naučit se pravidelně snídat chce cvik, ale když to dokážete, vaše tělo vám poděkuje. Pokud pravidelně nesnídáte a jste zvyklí takto fungovat, možná pro vás bude o něco těžší zase začít, ale tato výzva rozhodně stojí za to. Snídaně by měla být nedílnou součástí každého dne.

Díky pravidelné snídani se budete cítit lépe, budete plní energie a během dopoledne zvládnete víc úkolů.

Běžné ráno u mnoha lidí začíná rychlou kávou a cestou na autobus nebo autem do práce. Pak se hned vrhají do pracovního procesu a na snídani prostě nezbývá čas. Abyste začali pravidelně snídat, ideálně byste si měli vyhradit pár minut ráno – uvařte si čaj, nebo zakousněte něco dobrého (a zdravého) ke kávě. Jednoduché recepty na lehké snídaně najdete níže. Pokud ráno opravdu nestíháte, zabalte si malou snídani s sebou.

Dodejte tělu palivo už ráno

Vyvážená snídaně je důležitá zejména proto, že po dlouhé noci, kdy tělo zpracuje všechny dosud přijaté živiny, potřebuje dodat nové palivo. Snídaně vám dodá energii na zvládnutí celého pracovního dopoledne. Díky ní své tělo nastartujete a budete mít dostatek síly zvládnout i náročnější úkoly a vydržet až do oběda. Pokud nesnídáte, můžete se během dopoledne setkat s náhlou únavou nebo sníženou výkonností. V deset hodin si možná dáte nějakou tu sušenku, která vás rychle nabije, ale tyto prázdné kalorie vám energii zase stejně rychle vezmou.

V odpoledních hodinách nebo k večeru vás mohou potrápit zvýšené chutě na sladké kvůli rozkolísanému cukru.

Jedním z důvodů, proč mnoho lidí nesnídá je, že chtějí shodit nějaká ta kila. Člověk si někdy řekne: „Musím zhubnout, tak nebudu snídat, ušetřím si nějaké kalorie,“ ale takto to bohužel nefunguje. Kvůli absenci jednoho ranního jídla spořádáte větší oběd a možná i večeři. Menší pravidelné porce jsou pro tělo mnohem prospěšnější než vynechaná snídaně. Pokud ji do svého jídelníčku přidáte, naučíte se jíst v pravidelných intervalech a nebudete mít potřebu dodávat tělu rychlé cukry. Pravidelnou stravou také omezíte večerní chutě na sladké. Jednoduše řečeno: snídejte a zhubnete.

Omezíte riziko nemocí

Vynechání snídaně může způsobit nadbytečnou tvorbu inzulínu. Inzulín je hormon, který se stará o přenos cukru v krvi. Díky němu se může cukr proměnit na energii, nebo být uložen jako zásoba. Pokud pravidelně nesnídáte, tělní buňky se mohou stát méně citlivými, což zapříčiní nadbytek cukru v krvi. V důsledku toho začne tělo vytvářet více inzulínu, a to může vést k přibývání na váze, nebo dokonce k diabetu.

Díky snídani dostanete do těla mnoho vitamínů a minerálů, které vám pomohou být aktivní a plní energie po celý den. Prostřednictvím snídaně také dodáte tělu vlákninu a bílkoviny, jež pozitivně ovlivňují funkci trávicího traktu.

Důležité je si uvědomit, že samotné pravidelné snídání nestačí. Důležitá je také skladba tohoto jídla. Vyvážená snídaně může výrazně přispět k správné funkci celého organismu – lze díky ní snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění, ale předejít také infarktu nebo cukrovce.

Díky snídani bude mít nejen vaše tělo dostatek energie pro zvládnutí všech každodenních úkolů, ale také vaše hlava – pravidelná snídaně zlepšuje myšlení, paměť a soustředění.

Jak aktivně budovat imunitu? Stravou, přísunem betaglukanů i pohybem

Redakce |4 minuty čtení

5 důvodů, proč začít snídat

  1. Energie na celé dopoledne

    Zdravá a vyvážená snídaně dodá tělu energii, která se bude uvolňovat postupně, ne jako v případě cukrů, které organismus rychle nakopnou a zase stejně rychle vyprchají a energie odchází.

  2. Stabilní hladina krevního cukru

    Pravidelná strava udržuje stabilní hladinu cukru v krvi a nezpůsobuje nadbytečnou tvorbu inzulínu, který může zapříčinit příbytek na váze.

  3. Dostatek živin

    Snídaně dodá tělu dávku vitamínů a minerálů, ale také bílkovin a vlákniny, které může tělo již ze startu dne čerpat.

  4. Snižujete riziko onemocnění

    Když začne být snídaně rituálem a nezbytnou součástí dne, je to jenom dobře. Díky ní bude mít tělo zásobu živin – vitamínů i minerálů, díky čemuž lze předejít různým onemocněním.

  5. Budete šťastnější

    Když má člověk hlad, může být podrážděný a nepříjemný. Pokud se snažíte zhubnout a rozhodnete se nesnídat, může se stát, že svou váhu spíše zvednete, než snížíte. Bez ranního jídla nemá člověk energii, nechce se mu pracovat a celkově je méně produktivní. Nakopněte se proto hned zrána pořádnou snídaní!

Jednoduché a lehké recepty na zdravou snídani

  1. Vajíčková omeleta

    Lze ji připravit na několik způsobů – vegetariánskou se špenátem nebo hráškem, ale také s šunkou. Vajíčka jsou pro organismus velmi prospěšná, a hlavně neobsahují skoro žádné kalorie. Pozor si však dejte na přílišnou konzumaci žloutků, ty zvyšují hladinu cholesterolu v krvi.

  2. Ovesná kaše

    Do misky nasypte trochu ovesných vloček, přidejte lžičku medu, špetku skořice a kousek másla. Směs dejte na pár minut ohřát do mikrovlnné trouby a podávejte. Ovesná kaše vaše tělo nastartuje a zároveň je vynikající sladkou snídaní. Pokuste se však vyhnout kupovaným kaším, ty jsou plné cukru.

  3. Sýr Cottage

    Vynikající lehký sýr, který je vhodný i při dietách. Neobsahuje skoro žádný tuk a s čerstvým žitným chlebem chutná skvěle.

  4. Jogurtové smoothie

    Mléčné nápoje dokážou zasytit stejně dobře, jako klasická snídaně. Pokud víte, že toho do sebe ráno moc nedostanete, zkuste začít se smoothie. Do mixéru dejte banán, přidejte skořici a mléko nebo jogurt (nápoj bude hustější) a rozmixujte. Smoothie lze připravit z libovolného ovoce (pozor na to příliš kyselé), ale také ze zeleniny. V tomto případě vynechte mléko a jogurt a přidejte semínka.

  5. Pomazánka z avokáda

    Avokádo je ovoce, které obsahuje železo a mnoho vitamínů, např. B5, B6, C, E, K nebo kyselinu listovou. Je tedy nabité živinami a pro tělo velmi prospěšné. Avokádo svou chutí připomíná vlašské ořechy, takže z něj lze snadno připravit slaná jídla.

    Pomazánku vytvoříte tak, že zralé avokádo rozmačkáte v misce, zakápnete citronovou šťávou, přidáte nakrájenou cibulku, případně i česnek. Směs můžete lehce dosolit. Pak už jen stačí natřít na krajíc žitného chleba.

A co když spěcháte? Dejte si například řecký jogurt a doplňte ho libovolným ovocem. Tuto snídani si můžete zabalit a sníst ji až v práci. Vyzkoušet také můžete tzv. overnight oats, které si připravíte večer předem a snadno si je vezmete kamkoliv s sebou.

Do nádobky nasypte ovesné vločky a zalijte je mlékem nebo nízkotučným jogurtem, přidejte skořici a banán, promíchejte a nechte přes noc v lednici.