Zdravé stravování je pro někoho neodmyslitelnou součástí životního stylu, jiný si jej ani nedovede představit. Je to nejspíš proto, že se kolem tohoto tématu objevují různé mýty a omyly, které mnohé děsí, a proto se zdravému životnímu stylu raději vyhýbají.


Vypadá to tak složitě. Nesmíte jíst cukry, musíte omezovat tuky a počítat si kalorie v každém jídle. Prostě hrůza. Proč byste tedy měli své stravovací návyky měnit k lepšímu, když to vyžaduje tolik omezení?

V první řadě vám řekneme, že výše zmíněné nutnosti jsou pouze mýty. Zdravé stravování má svá pravidla, ale rozhodně nespočívá v drastickém omezování jídelníčku. Základem je vždy pestrá a nutričně vyvážená strava, která je tělu pravidelně dodávána.

Pojďme se tedy podívat na deset nejčastějších omylů a mýtů kolem správného stravování a zdravého životního stylu.

1. mýtus: Jarní detox

Detoxikování organismu zní někdy až děsivě. Pokud očekáváte, že do sebe budete muset lít nejrůznější dryáky a omezovat obvyklou stravu, nemusíte se bát, nic takového se nekoná. Detox neboli očista organismu mají za úkol zbavit tělo škodlivých látek. Provádí se obvykle na jaře, ale to hlavně z toho důvodu, že po vánočních svátcích bývá tělo zahlceno cukry a může mít nedostatek vitamínů.

Očista organismu je jednoduchá, v podstatě stačí odlehčit jídelníček a přidat do něj vlákninu, která podporuje trávení, zvýšit pitný režim a pravidelně se stravovat. V určité míře byste měli omezit cukry, tuky i alkohol. Vitamíny a minerály dodají tělu zeleninové šťávy. S očistou organismu pomohou také bylinky, například zázvor nebo heřmánek.

Jarní detox není žádnou nutností, kterou musíte každý rok provádět. Jedná se spíše o odlehčení stravování, zvýšení konzumace zeleniny, ovoce, ryb nebo luštěnin, které tělu dodají potřebné živiny. Vánoční cukroví vám jich totiž moc nedá.

2. mýtus: Musíte omezit všechny sacharidy

Sacharidy nejsou takovým strašákem, jakým se na první pohled zdají být. Pro tělo jsou naopak důležité, poskytují mu energii, takže by neměly být z jídelníčku vyřazeny úplně. Neznamená to ale, že si můžete libovolně dopřávat oplatky a čokoládu. Důležité je vědět, z čeho můžete sacharidy přijímat, a z čeho ne.

Jak jsme již naznačili, čokoládu a sladkosti byste měli omezit, naopak k zeleninovému salátu s kuřecím masem klidně můžete přikusovat rýžový chlebíček nebo tmavé pečivo, které jsou podobně jako těstoviny, rýže nebo brambory zdrojem sacharidů. Chcete-li cukry přesto omezit, vyzkoušet můžete třeba nízkosacharidovou dietu (známou také jako low-carb).

3. mýtus: Je nutné přestat přijímat tuky

Co si představíte, když se řekne tuk? Řízky na sádle, mastná oka v polévce nebo pořádně mastné klobásky? Tohle všechno jsou ty nezdravé tuky, kterým byste se měli vyhýbat. Nazývají se transmastné kyseliny a jsou přítomny v polotovarech, jídlu z fast foodu i ve sladkých polevách.

Tuky jsou však pro lidské tělo důležité, protože umožňují správnou funkci hormonů, jsou součástí buněčných membrán a udržují správnou hladinu cholesterolu. Jen je třeba vědět, které z nich zařadit do jídelníčku. Těmi nejdravějšími a tělu prospěšnými tuky jsou nenasycené mastné kyseliny, jako omega-3, která je obsažena v rybách, ale také v avokádu nebo různých semínkách a ořeších či rostlinných olejích.

Tuků se bát nemusíte! Potřebujete ale vědět, které z nich jsou tělu prospěšné. Zkuste si příště místo řízků na sádle připravit lososa na olivovém oleji. Odlehčíte tak jídelníček, a ještě si pochutnáte.

4. Mýtus: Když chcete zhubnout, musíte počítat kalorie

K počítání kalorií mohou posloužit různé kalkulačky dostupné i online, které vám podle vaší výšky, současné a cílové váhy spočítají, kolik kalorií byste denně měli přijímat.

Příklad 1: Žena vysoká 166 cm a vážící 63 kg by měla přijímat 1 626 kcal/den (což je asi 6809 KJ), pokud chce zhubnout.

Co se týče mužů, ti mají trošku jinou tělesnou stavbu, mají více svalů a tuky se jim ukládají v jiných částech těla.

Příklad 2: Muž vysoký 173 cm a vážící 73 kg by měl denně přijímat cca 1839 kcal (7699 KJ).

Oba příklady jsou pouze ilustrativní. Výpočet denního příjmu kalorií se individuálně mění nejen podle výšky a váhy osoby, ale také dle intenzity pohybu a nastaveného cíle.

Počítat kalorie při hubnutí samozřejmě můžete, ale zbytečně budete akorát trávit dvakrát tolik času v obchodě čtením etiket různých potravin. Důležité není ani tak to, kolik kalorií má daný produkt, jako to, co jíte. Dva hamburgery a čokoládová tyčinka vám totiž rázem vykouzlí až polovinu denního příjmu. Počítat kalorie se vyplatí, pokud dodržujete přísnou stravu a opravdu pečlivě kontrolujete, jaké potraviny tvoří váš jídelníček. Vysněné postavy však lze dosáhnout i jinak. Základem je vždy zdravá a vyvážená strava.

Obliba medicinálních hub stále stoupá. V čem jsou tak skvělé?

Martina Janoutová |6 minut čtení

5. mýtus: Večer už nesmíte nic jíst

Když si dáte večer kopec zmrzliny nebo balíček chipsů a sladkou limonádu, nejspíš toho budete další den litovat. Ale chroupáte-li zeleninu nebo zdravější variantu krekrů ve tři odpoledne nebo v devět večer, je to jedno – kalorií mají pořád stejně. Nabírání na váze závisí na celkovém energetickém příjmu, tedy na tom, kolik kalorií přijmete za celý den.

Stále ale platí, že by se mělo jednat o potraviny bohaté na vitamíny a minerály, tedy zelenina, ovoce i maso. Vyhýbat byste se měli večerní konzumaci smažených chipsů, popcornu, pizzy nebo fastfoodu.

6. mýtus: Abyste zhubnuli, musíte jíst málo

To, jak vypadáte navenek, ještě nevypovídá nic o vašem těle. I velmi obézní lidé mohou být podvyživení. Vše záleží na přijímané stravě. Pokud máte nějaké to kilo navíc, je to tím, že přijímáte energeticky bohatou stravu. Pokud však tělu nedodáváte pravidelně vitamíny, minerály a ostatní živiny, můžete být také podvyživení.

Není pravidlem, že při redukčních dietách musíte zmenšovat své porce. Záleží na přijímaném jídle – klidně můžete spořádat celý talíř zeleniny a nepřiberete ani deka. Pokud si sami nevíte rady, se správným nastavením jídelníčku může pomoci dietolog, který upraví stravu a velikost porcí dle vašich potřeb.

„Když jsem poprvé navštívila dietologickou poradnu, z jídelníčku jsem byla nadšená. Nebyly to žádné malé porce, takže jsem se vždy dobře najedla. Naopak jsem jídlo občas skoro ani nedokázala sníst celé,“ komentuje svou zkušenost s poradnou paní Jana.

7. mýtus: Zdravé stravování je drahé

S tímto argumentem se lze setkat poměrně často – zdravá strava je prostě až příliš drahá na to, aby se stala životním stylem. Většinou se ale jedná o výmluvu, protože i s nízkým rozpočtem si můžete dovolit zdravě se stravovat. Není nic jednoduššího než přestat nakupovat nezdravé fastfoody a pizzu a místo toho investovat peníze do zeleniny, ovoce nebo kvalitních mléčných výrobků.

Nikdo vás nenutí kupovat bio výrobky, které jsou sice zdravé, ale jejich cena se často šplhá velmi vysoko. Pokuste se omezit nákup průmyslově zpracovaných potravin, polotovarů a vyměňte je za zdravější varianty.

8. mýtus: Je nutné jíst pětkrát denně

V tomto případě nejde tak úplně o mýtus, jako o jeho špatné pochopení. Jíst pětkrát denně se při redukčních programech opravdu doporučuje, a to zejména kvůli udržení stabilní hladině krevního cukru (glykémie). Není to však nutné. Pokud jste zvyklí jíst pouze třikrát denně a tento režim vám vyhovuje, není třeba jej měnit.

9. mýtus: Nejzdravější je vegetariánská a veganská strava

Vegetariánská strava vyřazuje z jídelníčku veškeré maso (drůbež, červené maso, ryby a mořské plody apod.), jinak je poměrně bohatá. Veganská strava je o něco striktnější, ta omezuje konzumaci veškerých živočišných produktů, tedy i mléka, jogurtů nebo vajíček. I přesto, že obsahuje hodně obilnin, semínek a luštěnin, které jsou bohaté na nejrůznější vitamíny, není dostatečně pestrá. Protein (bílkovina) je získáván pouze z rostlinné stravy (např. ve formě tofu). U tohoto typu stravování je třeba vynaložit více úsilí na to, aby tělo dostalo všechny potřebné živiny, především zmiňované bílkoviny, jejichž nejlepším zdrojem jsou živočišné produkty a především maso.

Vegetariánství a veganství nezavrhujeme. U těchto typů stravování je však třeba dbát na dostatečnou vyváženost jídelníčku.

10. mýtus: Z jídelníčku musím vyškrtnout lepek

Pokud jste zdravá osoba netrpící intolerancí na lepek nebo přímo celiakií, není důvod k tomu, abyste lepek ze své stravy vyřadili. Správné stravování a redukce váhy závisí na vhodně nastavené stravě, která se skládá z běžných potravin. Není třeba z nich extrahovat různé části, aby byly zdravější.

Zdroj: legionathletics.com


SDÍLEJTE ČLÁNEK
3
Přidat k oblíbeným
0
Vstoupit do diskuze
Stáhnout PDF

Tyto webové stránky používají soubory cookie ke zlepšení uživatelského zážitku. Používáním našich webových stránek souhlasíte se všemi soubory cookie v souladu s našimi zásadami používání souborů cookie.
Více informací