Zdravé stravování už dávno není jen o tom udržet si štíhlou linii. Postpandemická doba i nové výzkumy zdravotních rizik zpracovaných potravin mají za následek zvýšený zájem o fyzické zdraví a různé formy stravování. Jaké přínosy má čistě rostlinná strava a proč se stále více klade důraz na udržitelnost?


Zdravé stravování dnes často není jen o výběru jídla. Mnohdy se z něj stává životní styl, který má vliv nejen na lidské zdraví, ale také na ekologii planety. Snaha lidí jíst zdravě totiž není vždy motivována osobními preferencemi. Čím dál častěji se lze setkat s omezením ultrazpracovaných potravin, stejně jako umělých přísad a polotovarů, jejichž výroba zatěžuje životní prostředí vyprodukovanými emisemi.

Příklon ke zdravému stravování

Přestože byla pandemie obrovskou zkouškou a zasáhla nás tak, jak to nikdo nepředpokládal, stala se jedním z faktorů, které se podílí na zvýšeném zájmu člověka o zdravou výživu. Tendence k tzv. preventivní výživě nabírají na síle v mnoha zemích světa.

Portál Mintel.com uvádí, že od vypuknutí pandemie COVID-19 skoro dvě třetiny Indů omezily nezdravé svačiny, v Thajsku se zase na zdravé stravování začaly zaměřovat více než dvě třetiny spotřebitelů. Zdravému životnímu stylu však příliš nehrají do karet současné ekonomické podmínky, kdy ochota kupovat ekologické a minimálně zpracované potraviny mírně klesá, a to kvůli jejich cenové dostupnosti. Mintel.com v roce 2022 uvedl, že pro více než polovinu Němců jsou finance důležitější než kontrola hmotnosti.

Trend čistých etiket

Z průzkumu Mintel.com vyplývá, že lidé po celém světě dávají přednost nezpracovaným a ekologicky pěstovaným potravinám. Trend „čistých etiket“ (jinak také Clean Label Trend) neustále tlačí na výrobce a položky na etiketách produktů se dostávají pod drobnohled. Spotřebitele zkrátka zajímá, co kupuje, a především co jí. Ke vzniku tohoto fenoménu vedly nejen snahy o produkci výrobků, které podporují lidské zdraví, ale které jsou také vyráběny ekologickým a udržitelným způsobem.

Zastánci trendu čistých etiket požadují zejména absenci umělých přísad a konzervačních látek, používání přírodních ingrediencí a produkci šetrnou k životnímu prostředí.

Trendy ve zdravém stravování

I zdravé stravování je ovlivněno trendy, a to jak těmi ekologickými, tak těmi ekonomickými. Zatímco jeden přizpůsobuje svůj jídelníček zdraví planety, jiný se musí řídit svými finančními možnostmi. Ať tak, či onak, zde je deset aktuálních trendů, které dominují zdravému stravování.

  1. Vegetariánská strava

    Ačkoli se nejedná o nic nového, vegetariánství se stále drží mezi nejvyhledávanějšími způsoby stravování. Tento druh výživy se zaměřuje na konzumaci potravin, které jsou rostlinného původu, ale najdete v něm i živočišné produkty (kromě masa). Častým důvodem přechodu lidí na rostlinnou stravu jsou ekologické problémy spojené s chovem zvířat (například vznik skleníkových plynů). Tendence k udržitelnosti a ekologickému chování úzce souvisí s výběrem potravin.

    Rostlinná strava umožňuje konzumovat potraviny pěstované svépomocí nebo od místních farmářů, omezuje plýtvání a snižuje potřebu obalového materiálu. Přičemž má minimální dopad na životní prostředí.

  2. Veganská strava

    Veganská strava se od vegetariánské liší tím, že je složena z výlučně rostlinných produktů. Přestože je někdy vnímána jako kontroverzní, je-li správně nastavená, může mít pozitivní vliv na lidské zdraví. Pomáhá například snižovat hladinu cholesterolu, díky čemuž snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, pozitivně působí na udržení krevního tlaku, snižuje riziko cukrovky.

    Důvodem je pravděpodobně to, že rostlinná strava obsahuje méně nasycených tuků a cholesterolu, zato více vitamínů, kyseliny listové a vlákniny, uvádí NZIP. Veganská strava má však i svá úskalí. Živočišné produkty totiž obsahují vitamíny nutné pro správnou funkci organismu, zejména vápník pro podporu kostí, nebo zinek.

  3. Středomořská dieta

    Jedna z neoblíbenějších diet a vítěz U.S. News & World Report’s best diets for 2024. Inspiraci čerpá ze středomořské oblasti a zemí jako jsou Španělsko nebo Itálie, ale také Řecko. Najdete v ní širokou škálu ovoce a zeleniny, celozrnné produkty, ryby, olivový olej, semínka nebo luštěniny a ořechy. Tento druh stravování nepatří v našich končinách k těm nejlevnějším, ale nese s sebou významné zdravotní benefity. Výzkum publikovaný v Mayo Clinic Proceedings ukázal, že lidé středního a staršího věku, kteří dodržovali tuto dietu, měli nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění až od 29 %.

  4. Vyhledávání „superpotravin“

    Pojem „superpotravina“ je marketingovým označením pro skupinu potravin, které jsou díky vysokému obsahu některých živin považovány za zvláště zdraví prospěšné. Jejich konzumace může posílit imunitu, zvyšovat tělesnou či psychickou výkonnost, nebo snižovat riziko některých onemocnění, například rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění či cukrovky.

    Mnoha z těchto potravin jsou navíc připisovány antioxidační či protizánětlivé účinky. Mezi nejznámější „superpotraviny“ patří různé exotické ovoce, zejména bobule accai, goji, moni nebo moringa. Dále semena (například chia), rostlinné klíčky, mořské i sladkovodní řasy (např. chlorela), nebo některé druhy zeleniny.

  5. Fermentované potraviny a nápoje

    Kysané zelí, kimči nebo třeba kefír – všechny tyto produkty jsou nejen chutné, ale především zdravé. Jsou totiž fermentované. Tímto procesem se potraviny obohacují o zdraví prospěšné, a hlavně lehce stravitelné látky. Kvašením dochází ke snižování patogenů, množením bakterií se zvyšuje počet probiotik, a konečný produkt je navíc bohatý na zdraví prospěšné enzymy a vitamíny.

    Fermentované potraviny jsou zkrátka nabité zdraví prospěšnými látkami a mají prokazatelně pozitivní vliv na lidské tělo. Snižují cholesterol i krevní tlak, udržují zdravé srdce a podporují funkci střev.

    Ve zdravém těle zdravý duch: Poznejte sílu fermentovaných potravin

    Lenka Bocková |6 minut čtení

  6. Omezení ultrazpracovaných potraivn

    Rozsáhlé průmyslové zpracování potravin není dnes ničím výjimečným. Není proto divu, že stále více spotřebitelů pečlivě kontroluje etikety potravin. Snahou tohoto typu stravování je omezit konzumaci umělých příchutí, soli, cukrů, tuků a obecně snížit příjem kalorií.

    Mezi ultrazpracované potraviny patří například slazené nápoje, zpracované maso, balené pečivo, hotová a rychlá jídla, různé sladké svačinky nebo polotovary. Nadměrná konzumace těchto produktů se pojí s řadou zdravotních rizik, zejména kardiovaskulárních onemocnění.

  7. „Všímavé“ stravování

    O fenoménu všímavosti neboli mindulness jsme již psali. Podle studie Brownovy univerzity publikované v JAMA Network Open může stravování založené na všímavosti pomoci s dodržováním diety a snížením krevního tlaku. Cvičení všímavosti zaměřené na zdravé stravování pomáhá zapojit všechny smysly, díky čemuž člověk dokáže ocenit výběr jídla a lépe si ho vychutnat.

  8. Zaměření na (rostlinné) bílkoviny

    Vyměnit maso za rostlinnou alternativu obsahující vysoký počet bílkovin se zdá být dobrým způsobem, jak omezit konzumaci masa a zařadit do jídelníčku více rostlinných složek.

    Portál EatingWell například od začátku roku 2023 zaznamenal nárůst zájmu o rostlinné bílkoviny až o 41 %. Tomuto trendu nahrává také současná dostupnost produktů a jejich poměrně široká nabídka. Dnes si v obchodě můžete běžně koupit rostlinný jogurt, sójové maso, ale také různé druhy oříšků či rostlinných chipsů.

  9. Strava s minimem cukru

    Že je rafinovaný cukr „špatný“ pro lidské tělo se traduje už dlouho. Jeho nadměrná konzumace vede nejen ke kazivosti zubů, ale významnou měrou také přispívá k nadváze a obezitě.

    Tendence omezit konzumaci bílého cukru, ale přitom neubrat jídlům na chuti, vedla k prozkoumávání nových možností. Dnes si tak můžete koupit datlový sirup, doslazovat ovocem (s přirozeně se vyskytujícím cukrem) a dalšími alternativami z rostlinné říše jako jsou stévie nebo čekanka.

  10. Ekonomické stravování

    Přestože ceny potravin začaly opět klesat, stále nejsou takové jako dřív. Ačkoli je ekonomické stravování spíše nutnost než současný trend, má významný vliv.

    Mnoho rodin musí hlídat, co kupuje a vybírat cenově dostupné potraviny. Zatímco dražší kusy masa mohou zůstat bez povšimnutí, centrem pozornosti se může stát alternativní strava složená z luštěnin představujících zdroj bílkovin, nebo větší konzumace sezónní zeleniny.


SDÍLEJTE ČLÁNEK
1
Přidat k oblíbeným
0
Vstoupit do diskuze
Stáhnout PDF

Tyto webové stránky používají soubory cookie ke zlepšení uživatelského zážitku. Používáním našich webových stránek souhlasíte se všemi soubory cookie v souladu s našimi zásadami používání souborů cookie.
Více informací