Ovesné vločky jsou oblíbené nejen u sportovců, ale také v domácnostech. Využít je lze na vaření stejně jako pro ošetření a zkrášlení těla. Obsahují spoustu zdraví prospěšných látek a přispívají k lepšímu zdravotnímu stavu.
Ovesné vločky neodmyslitelně patří ke zdravé výživě. Jsou bohaté na vitamíny, perfektně se jimi zasytíte, a přitom neobsahují skoro žádné kalorie. Vhodné jsou nejen jako rychlá snídaně, ale i jako svačina před fyzickým výkonem.
Připravit si můžete nejrůznější recepty: vločky smíchejte s nízkotučným jogurtem, dochuťte medem, ovocem nebo kakaem, posypte je semínky, nebo si z nich udělejte lívance.
Připravit lze také teplou snídani: přilijte mléko, přidejte med a skořici. Směs vložte na minutu do mikrovlnky a je hotovo – lahodná ovesná kaše.
Tato úžasná potravina je vhodná také při nejrůznějších dietách a hubnutí. Obsahuje totiž mnoho vitamínů, antioxidantů a komplexních sacharidů, díky čemuž vás nabije energií, ale nepřidá na váze.
I menší porce vás zasytí na dlouhou dobu. Může za to vláknina, která v žaludku zvětší svůj objem a navodí pocit plnosti.
Pohnutá historie
Ovesné vločky jsou spojovány se jménem amerického lékaře, odborníka na výživu a vynálezce Johna Harvey Kellogga. Tento lékařský reformátor byl také bojovníkem proti masturbaci. Ano, je tomu tak. První potraviny z ovesných vloček tedy vznikaly jako „lék“ proti masturbaci. Mnozí lékaři se snažili tento problém vyřešit a věřili, že cestou k cudnému životu je střídmá strava a dieta.
Podle Kellogga měla směs kukuřice, ovoce a vloček zabránit proudění krve do „nesprávných“ partií. Strava podobající se té mnišské sice proti masturbaci nezabrala, nicméně jméno Kellogg dodnes nese americká společnost vyrábějící kukuřičné lupínky. (zdroj: National Geographic)
Proč je zařadit do jídelníčku
Oproti ostatním obilovinám obsahují ovesné vločky více bílkovin, které jsou základními stavebními jednotkami svalů. Mají také vyšší obsah vlákniny, jež se stará o správné a bezproblémové zažívání. Ovesné vločky obsahují hodně vitamínů a minerálů, především thiamin, riboflavin, niacin a pyridoxin = vitamíny skupiny B. Obsahují navíc pro tělo významný antioxidant: vitamín E. Konzumací vloček tělu dodáváte také stopové prvky jako železo, draslík, zinek nebo fosfor.
Pravidelnou konzumací ovesných vloček můžete výrazně ovlivnit své zažívání. Bílkoviny a vláknina mají výrazný vliv na trávicí systém. Vločky pomáhají tělu zbavit se škodlivých látek a přispívají k detoxikaci organismu. Kromě zvýšené průchodnosti střev (= odstraňují zácpu) také snižují riziko rakoviny tlustého střeva.
Konkrétní přehled živin
- Bílkoviny – na 100 g obsahují až 17 g bílkovin.
- Vláknina – v ovesných vločkách jsou obsaženy beta-glukany, které snižují LDL (špatný) cholesterol. Na 100 g suroviny připadá asi 10 g vlákniny.
- Tuky – vločky obsahují nenasycené mastné kyseliny. Na 100 g připadá cca 5-9 g tuku.
- Sacharidy – 100 g vloček obsahuje asi 60 g sacharidů.
- Škrob – tvoří asi 10 % hmoty, díky němu vločky dobře vážou vodu.
- Vitamíny – vločky jsou bohaté na vitamíny skupiny B – B1, B1, B5, B6, a také vitamíny A, D a E.
- Stopové prvky – ve vločkách najdeme hořčík, sodík, zinek, železo, fosfor, draslík.
Nekonečné množství receptů
Ovesné vločky jsou unikátní v tom, že je lze připravit jak nasladko, tak i naslano. Nejběžnější přípravou je kaše, která je velmi rychlá. Vločky stačí zalít mlékem, přidat oblíbené suroviny na dochucení a na minutu ohřát v mikrovlnce. Do misky můžete dát ovoce, zvlášť chutné jsou maliny, borůvky nebo banán. Připravit si lze také sladkou kaši se skořicí a medem (a troškou másla, ale o tom psst!).
Novinkou ve stravovacích trendech je mug cake. Jedná se o rychlý a jednoduchý recept, který si můžete připravit jak na snídani, tak i na svačinu. V hrnku rozmačkejte banán, smíchejte ho s ovesnými vločkami a do směsi přidejte jedno vejce. Nechte pár minut zapéct v mikrovlnce. Výsledkem je měkoučký a nadýchaný koláček ze zdravých surovin.
Jak detoxikovat organismus a vrátit ho do normálu
|5 minut čtení
Aby šla kila rychle dolů
Sportovci vědí, co dělají, když do svého jídelníčku zařazují ovesné vločky. Pokud chcete zhubnout, zařaďte je do svého stravovacího plánu i vy. Nejenže jsou plné živin a podporují trávení, ale mají také schopnost absorbovat vodu, takže navozují pocit sytosti. Může za to vláknina. Ta ve střevech vytváří hustý gel, který podporuje správné zažívání a udržuje střevní mikroflóru.
Ovesné vločky lze připravit na mnoho způsobů, takže se vám nikdy neomrzí. Každý den v týdnu můžete vyzkoušet jiný recept a o víkendu si zkusit upéct vločkový koláč nebo sušenky. Rychle, zdravě a se správnými surovinami i dietně.
Triky pro krásnou pleť
Do teď jsme o vločkách mluvili jen jako o potravině, jejich potenciál je však mnohem větší. Touto obilovinou lze perfektně vyčistit a zjemnit pokožku celého těla. Vločky mají protizánětlivý účinek, chrání pleť před podrážděním a zmírňují známky stárnutí. Po aplikaci masky bude pleť navíc hedvábně jemná.
Maska na obličej
Potřebovat budete ovesnou mouku. Pokud ji nemáte, jednoduše podrťte celé vločky ve hmoždíři nebo v mixéru. Dostat byste měli jemnou texturu bez větších kousků. Použít můžete i kupované drcené vločky a tento proces přeskočit. Mouku dejte do misky a přilijte horkou vodu. Směs rozmíchejte a vytvořte kaši. Tu naneste na obličej a nechte zaschnout. Poté pleť omyjte.
Během aplikace masky můžete navíc obličej napařit. V domácím prostředí vám postačí horká pára z rychlovarné konvice, která otevře póry. Maska tak pleť dokonale vyčistí.
Medová maska
Ovesné vločky (můžou být i celé) zalijte vodou, přidejte lžíci medu a vaječný žloutek. Směs můžete také zakápnout olivovým olejem. Tato extra výživná maska dodá pleti hydrataci.
Koupel pro jemnou pokožku
Vločky lze přidat také do koupele. Připravte si sametovou koupel přidáním vloček, mléka a medu do vany. Směs těchto ingrediencí dodá pokožce hebkost.
Peeling pro celé tělo
Na tělový peeling použijte celé ovesné vločky. Zalijte je horkou vodou a nechce chvíli odstát. Přidat můžete trošku medu nebo skořice – vaše pokožka bude jemná a provoněná. Tělový peeling ve sprše rozetřete po těle a poté opláchněte.
Maska na suché rty
Smíchejte ovesnou směs (vločky a horká voda) spolu s jogurtem – pro jemnější strukturu přidejte med – a naneste na rty. Nechte několik minut působit a poté setřete. Rty budou vyživené a jemné na dotek.
Maska na vlasy
Tato vyživující maska stimuluje růst nových vlasů. Má pozitivní vliv na pokožku hlavy, kterou zklidňuje. Zároveň posiluje vlasy. Ovesnou mouku smíchejte s mlékem a přidejte oblíbený olej (mandlový, makadamiový nebo klidně i olivový). Nechte půl hodiny působit a poté vlasy omyjte jako obvykle.
Ovesné vločky mají několik nesporných výhod. Jsou vhodné při dietách a lze je zařadit do dlouhodobého stravovacího plánu. Mají nízký glykemický index, pomalu se vstřebávají, takže dokážou navodit pocit sytosti. Obsahují poměrně hodně vlákniny, což vede k podpoře trávicí soustavy. Navíc působí jako prebiotikum a při pravidelné konzumaci snižují hladinu cholesterolu.