143804632_s.jpg
i
Foto: 123RF

Většina z nás si asociuje vůni hřebíčku s Vánoci. Své typické aroma propůjčuje vánočním perníčkům, svařenému vínu, kompotům, zvěřinovým pečínkám a nejrůznějším koláčům a dezertům. Využití hřebíčku se ovšem nemusí omezovat pouze na kulinářské umění.


Hřebíček byl ceněn pro své dezinfekční a znecitlivující účinky již ve staré Číně. V tradiční východní medicíně se využívá po více než 2 tisíciletí. Toto zajímavé koření hrálo významnou roli v dějinách zámořských objevů. Do Evropy bylo ovšem přivezeno již před Kristem.

Hřebíček původně pochází z Moluckých ostrovů, které se nachází v oblasti Indonésie. Dnes se mu dobře daří v tropických oblastech téměř celého světa. Název hřebíček byl odvozen podle toho, že koření lidem připomínalo svým tvarem malý hřebík.

Sušená poupata

114852804_s.jpg
i
Syzygium aromaticum Foto: 123RF

Křupavé špendlíky hřebíčku, jak je známe dnes, nejsou ničím jiným, než nasušenými kalichy s poupaty hřebíčkovce vonného (Syzygium aromaticum). Tento strom z čeledi myrtovitých dorůstá výšky 10-12 metrů a může se dožívat věku obdivuhodných 400 let. Krvavě rudé květy jsou lemovány žlutavými okvětními lístky.

Před zahájením sklizně jsou poupata nejprve světlá. Postupně začínají zelenat a výsledná zářivě červená barva je znamením, že se mohou začít sklízet. Poupata se sklízí dvakrát ročně. Své známé hnědé zabarvení získají díky následnému procesu sušení.

Pro hřebíček je naprosto typická štiplavá nasládlá chuť, která po rozkousání přechází do hořké. Ve středověku využívali této vlastnosti hřebíčku pro přebytí zkažené chuti špatně konzervovaných potravin.

Král všech dochucovadel

Hřebíček disponuje především úžasnou univerzálností, co se týče dochucování pokrmů. Můžete ho využít při přípravě jídel sladkých i slaných. Je nedílnou součástí mnoha kořenících směsí, jako jsou kari, masala nebo gaham.

V mexické kuchyni bývá často využíván v kombinaci se skořicí a římským kmínem. Představuje součást tradičních receptur africké kuchyně a na Středním východě s ním často dochucují pečené maso. Chuť hřebíčku se také velmi dobře snoubí s pečenou zvěřinou.

Hřebíček často najdete v omamně vonících nápojích typických pro zimní období. Řeč je o svařeném víně, vánočním punči nebo třeba zimním čaji. Oblíbený je také při přípravě džemů, marmelád, kandovaného ovoce, ovesné kaše a kořeněných sušenek. Většina hospodyněk také používá na pečení perníku a vánočních perníčků perníkové koření, ve kterém nesmí hřebíček chybět.

Léčebné účinky

Dentální hygiena

Hřebíček ovšem není jen velmi oblíbeným kořením s výraznou chutí. Hřebíčková silice je chemicky tvořena převážně směsí fenolových sloučenin, přičemž hlavní roli hraje látka zvaná eugenolTato silice disponuje velmi silnými antiseptickými a anestetickými účinky.

Hřebíček se již ve starověku a středověku využíval jako přírodní prostředek při bolesti zubů a na osvěžení dechu. Dá se s ním kloktat i potírat dásně. Dovede tlumit bolesti zubního nervu a velmi účinně léčí zánět. Hřebíčkovou tinkturu na přípravu domácího kloktadla si můžete zakoupit buď v lékárně nebo v drogerii. Pokud si nechcete doma zahrát na alchymistu, můžete si zakoupit i hotovou ústní vodu. Existují přípravky, které obsahují pouze čisté extrakty z hřebíčku a dalších léčivých bylinek.

Repelent

Pokud vám vadí zápach synteticky vyrobených repelentů, můžete se proti nenechavému hmyzu vyzbrojit vlastní municí. Silice obsažené v hřebíčku účinně odpuzují hmyz a dají se použít jako prevence proti klíšťatům, komárům, mravencům a jiným breberkám. Na výrobu repelentu budete potřebovat:

  • Hrst sušených poupat hřebíčkovce
  • 200 ml domácí vodky nebo slivovice
  • Éterický hřebíčkový olej

Paličky hřebíčku nasypte do lahvičky se střičkou, kterou jste si vyhradili pro tento repelent. Koření zalijte alkoholem (můžete tak třeba zužitkovat produkt nepříliš povedené domácí výroby) a přidejte 11 kapek éterického oleje. Směs důkladně protřepejte a nechte lahvičku několik dní odpočívat na slunci. Že je repelent připraven k používání poznáte podle toho, že tekutina začne tmavnout.

Repelent používejte umírněně a rozhodně to s ním nepřehánějte. Nastříkejte s ním pouze oblečení a boty. Neoblékejte se ale do bílého, protože má tendenci barvit. V žádném případě nenatírejte roztok na kůži dětem. Směs je velmi silná a mohla by se u nich objevit vyrážka. Do lahvičky můžete po spotřebování určitého množství roztoku stále přilévat nový alkohol. Repelent vám tak vydrží na hodně dlouhou dobu.

Civilizační choroby a bylinky: Kozlík pomůže s nespavostí, jitrocel se zácpou

Lenka Bocková |6 minut čtení

Úleva pro žaludek, nos i klouby

Pokud je pocit zvedajícího se žaludku vaším častým společníkem, mohl by vám hřebíček částečně ulevit. Hřebíček podporuje chuť k jídlu a uvolňuje bolestivé křeče žaludku. Pár kousků můžete preventivně rozkousat i před dlouhou jízdou autem. Rozhodně ale koření nepolykejte. Stejně dobře zapůsobí i čaj, který připravíte zalitím několika kousků hřebíčku horkou vodou. Pro zlepšení chuti se doporučuje přidat lžičku medu.

Léčivou sílu hřebíčku uvítáte, pokud vás postihlo silné nachlazení. Hřebíček likviduje choroboplodné zárodky a na sliznici působí jako dezinfekce. Rýmu a ucpaný nos často doprovází i silná bolest hlavy. Vyzkoušejte vmasírovat éterický olej do oblasti spánků. V případě opravdu silných bolestí se doporučuje také vypít odvar z hřebíčku. Uvolnění dýchacích cest, ucpaného nosu a průdušek podpoříte přidáním několika kapek hřebíčkového oleje do aromalampy.

Mezi šikovné babské rady patří použití hřebíčku jako prostředku pro zmírnění bolestí kloubů a zánětu. Často se přidává do masážních gelů, protože napomáhá uvolnění a přináší úlevu od bolesti. Některé zdroje dokonce uvádí, že je hřebíček velmi silným afrodiziakem. V ayurvédské filozofii je zase doporučován na posílení srdečního svalu.

Šikovné rady pro zdraví i domácnost

  • Pokud trpíte akutní bolestí zubu, vložte si pod kořen jazyka jeden kousek hřebíčku (nepolykat). Po chvíli ucítíte zmírnění bolesti.
  • Příprava hřebíčkové ústní vody je velmi snadná – stačí několik kousků koření namočit do teplé vody.
  • Tip pro klidné letní večery: Krvelačné komáry a otravné mouchy odeženete kouskem pomeranče, do kterého zapícháte kousky hřebíčku.
  • S pomocí hřebíčku můžete vytvořit voňavé vánoční svícny. Odřízněte vrchol pomeranče a trochu dužinu vydlabejte. Kolem okrajů zapíchejte kousky koření a do mírné prohlubně vložte svíčku.
  • Hřebíček s ostatním vánočním kořením můžete přilepit pomocí tavné pistole na vánoční věnec i na vyráběné ozdoby.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
6
Přidat k oblíbeným
0
Vstoupit do diskuze
Stáhnout PDF

Tyto webové stránky používají soubory cookie ke zlepšení uživatelského zážitku. Používáním našich webových stránek souhlasíte se všemi soubory cookie v souladu s našimi zásadami používání souborů cookie.
Více informací