Medvědí česnek má nezaměnitelnou štiplavou chuť, která oživí každý pokrm. Jeho lahodné chuti, stejně jako účinků, si však můžete dopřát jen pár týdnů v roce. Zjistěte, jak tuto rostlinu bezpečně poznat a jakým způsobem ji zapracovat do svého jídelníčku.

Svobodné čtení bez reklam a sledování. Jen vy a čistý obsah. Pokud nás chcete podpořit, můžete tak učinit tady

Medvědí česnek je jednou z prvních bylin, která se objevuje brzy na jaře. Máte-li rádi procházky v přírodě, určitě na něj vyrazte do lesa. Seženete jej ale i u obchodníků s ovocem a zeleninou. Výhodou samosběru v lese je, že získáte čerstvou bylinku a můžete si jí odnést třeba plný košík. Pozor však na místa, kde je zakázáno ji sbírat (např. v chráněných územích) – tam ji rozhodně netrhejte.

Jak vypadá a kde roste

Pokud sbíráte medvědí česnek v lese, obvykle jej nemusíte příliš dlouho hledat. Často totiž vytváří velké zelené plochy, které nelze přehlédnout. V první řadě je důležité vědět, kde tato rostlina roste. Najdete ji v lužních listnatých lesích a hájích. Vyskytuje se na místech, kde je vlhko a kam nedopadá přímé slunce. Sbírají se převážně listy.

Listy česneku začínají vyrážet z půdy brzy na začátku roku. Nejvhodnější doba pro jejich sběr je v druhé polovině března, hodně však záleží na počasí. Medvědí česnek je nezaměnitelný svou lehce štiplavou chutí připomínající pažitku. V lese ale budete těžko ochutnávat každý lístek, navíc to ani není vhodné kvůli záměně s některými jedovatými rostlinami. Jak jej tedy bezpečně poznat?

Listy medvědího česneku jsou světle zelené, řapíkaté a lesklé. Na rubu nemají viditelné žilkování. Ze země vyrůstají samostatně a vytváří široká zelená pole. Tvoří velké skupiny.

Květy mají jemnou česnekovou vůni, jsou bílé barvy a tvoří lichookolík (hroznovité květenství s dlouhými paprskovitě vyrůstajícími stopkami na nichž jsou drobné bílé květy). Specifickou štiplavou vůni mají i listy. Stačí je rozemnout mezi prsty, díky čemuž rostlinu ihned identifikujete.

161561522_s.jpg
i
Foto: 123RF

Pozor na záměnu s jinými rostlinami

Při sbírání česneku hrozí záměna s podobně vypadajícími rostlinami, zejména konvalinkou vonnou a ocúnem jesenním. To by mohl být velký problém, protože konvalinka je jedovatá. V pozdějším stádiu růstu však lze tyto rostliny poměrně dobře rozeznat.

Staronová léčba dny - extrakt z ocúnu jesenního

Ivana Cimbůrková |8 minut čtení

Zatímco medvědí česnek má jemné tenké listy, u konvalinky a ocúnu jsou pevné, dlouhé a tmavě zelené. Obě rostliny mají zespodu každého listu výrazné žilkování. V rané fázi růstu je obtížné rostliny oddělit.

Konvalinka má obvykle dva protistojné listy vyrůstající z jednoho stonku. Ocún má zase široké listy a na rozdíl od česneku neroste v hojných skupinách.

Medvědí česnek má štiplavou vůni, která se uvolňuje z celé rostliny, nejen z květů.

Rostliny lze od sebe rozlišit také podle květů: konvalinka je známá pro své jednoduché květenství ve tvaru zvonečku a velmi intenzivní vůni. Ocún má v době kvetení trubkovité, růžové až fialové květy na dlouhé bílé stopce. Připomínat může krokus.

Rostliny od sebe rozeznáte také podle podzemních části, to ale znamená, že je budete muset vytáhnout ze země celé, na což nejspíš budete potřebovat lopatku. Česnek vytváří cibulky, konvalinka oddenky a ocún má jednu hlízu.

Medvědí česnek se nejčastěji sbírá v době, kdy ještě nekvete. Pokud však chcete mít jistotu, že jste v lese neutrhli nic jedovatého, vyrazit na něj můžete až v době, kdy kvete.

Květenství česneku, konvalinky i ocúnu od sebe bezpečně poznáte. Raději příliš nespoléhejte na to, že konvalinka vyrůstá ze země později než česnek, není to totiž pravidlem.

Jaké jsou jeho účinky?

Tato jarní bylina je nejen chutným ozvláštněním jídelníčku, oblíbená je zejména pro své léčivé účinky. Hodí se nejen jako jarní detox, ale pomáhá také s řadou zdravotních problémů. Na co všechno má medvědí česnek vliv?

  • Díky vysokému obsahu vitamínu C podporuje imunitu.
  • Působí jako prevence proti chřipce a nachlazení.
  • Podobně jako běžný česnek je silným přírodním antibiotikem a působí antisepticky.
  • Snižuje krevní tlak i krevní cukr.
  • Pomáhá při léčbě křečových žil a zabraňuje ateroskleróze.
  • Zmírňuje obtíže při bolestech kloubů, revmatismu a dně.
  • Pomáhá při chronických onemocněních kůže.
  • Používá se pro omlazovací a detoxikační kúry.
  • Podporuje trávení – má dobré účinky na žaludek i střeva.
  • Působí mírně anti-paraziticky, podobně jako česnek kuchyňský.
  • Pomáhá bojovat proti kvasinkovým infekcím.

Pozor na alergické reakce

Přestože česnek není jedovatý, některým lidem může způsobovat zdravotní obtíže. Obsahuje totiž silice (allicin), na něž se může vyskytnout alergická reakce nebo intolerance. Některé reakce mohou být jen mírné, jiné jsou však velmi závažné. Může dojít k otoku hrdla a v důsledku toho k problémům s dýcháním.

Prvním varovným signálem je často vyrážka, která se objevuje již při kontaktu s rostlinou. Jakkoli je medvědí česnek zdraví prospěšný, i tady platí všeho s mírou: nadměrné užívání může vyvolat průjem nebo nadýmání.

Léčivý kořen jménem ženšen pravý: Bylinka, která stála jako cihla zlata

Martina Janoutová |6 minut čtení

Jaké využití má v kuchyni

Když už jste si jej natrhali (nebo koupili) a přinesli domů, je čas jej zpracovat. S medvědím česnekem nemusíte provádět žádná kouzla, stačí mu pouze jednoduchá úprava a vynikající pokrm, salát, příloha nebo pasta jsou na světě. Nejvhodnější je používat čerstvé listy, sušené ztrácí cenné vitamíny a léčivé látky. Pokud si chcete bylinku uchovat i na později, zkuste ji zamrazit.

Medvědí česnek upotřebíte v každém denním jídle: ráno si jej můžete nasekat na chleba místo pažitky, výborně chutná také v polévce, nebo jej lze připravit podobně jako špenát, případně jej přidat do salátu. V odpoledních hodinách přijde vhod malá chuťovka s kefírem, ale také osvěžující smoothie, které je plné vitamínů a živin.

Listy česneku jsou vhodné jak pro studenou, tak pro teplou kuchyni. Připraveny jsou v okamžiku a jejich chuť je vždy lahodná.

Chutné recepty z medvědího česneku

Nejlepší a zároveň ty nejjednodušší recepty jsou ty, při jejichž přípravě nedochází k tepelné úpravě česneku. Vytvořte si lahodné pesto, přidejte listy do salátu, nebo si je nasekejte jen tak na chleba.

Při tepelné úpravě ztrácí bylinka některé zdraví prospěšné látky, ale i přesto je velmi chutná. Vyzkoušet můžete svěží jarní nádivku, krémovou polévku nebo slaný quiche.

Pesto z medvědího česneku

Na těstoviny nebo na maso si můžete vytvořit jednoduché pesto. Do mixéru vložte listy medvědího česneku, přidejte olivový olej, hrst kešu nebo piniových oříšků, osolte a vše rozmixujte. Pro docílení svěží chuti můžete přidat pár kapek citronové šťávy.

Výtečný quiche

Z medvědího česneku také snadno vykouzlíte chutnou nádivku do francouzského slaného koláče zvaného quiche. V 200 ml smetany rozšlehejte 3 celá vejce, česnek posekejte na menší kousky a vmíchejte ho do směsi (náplň lze také vylepšit šunkou, pečeným masem nebo sýrem). Přidejte sůl a pepř. Vzniklou směs poté stačí nalít na upečený korpus a nechat znovu zapéct.

Jarní česneková nádivka

Svěží jarní nádivka se podává zejména o Velikonocích, dopřát si ji ale můžete i jen tak, klidně o sobotním obědě. Recept je stejný jako u běžné nádivky: skládá se z vajec, mléka, pečiva a dalších oblíbených ingrediencí, které se mohou lišit podle rodinných zvyků a tradic. Ozvláštněním nádivky je pak nasekaný medvědí česnek. Stejným způsobem lze připravit také nádivku z kopřiv.

Svěží krémová polévka

Na tuto osvěžující jarní polévku budete potřebovat zeleninový vývar, dva střední brambory, smetanu, sůl, pepř a samozřejmě také medvědí česnek. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a ve vývaru vařte skoro do změknutí. Poté přidejte nakrájený česnek a krátce povařte. Polévku dochuťte, rozmixujte a zjemněte smetanou. Recept můžete vylepšit také tím, že v hrnci nejdříve na másle osmahnete cibulku.