Po krásných zubech a zdravých dásních touží každý. Mnoho lidí však trápí nejrůznější potíže jako odhalování krčků, časté tvoření kazu nebo dokonce parodontóza. Chcete-li si udržet zdravé a krásné zuby i v pokročilém věku, důležité je nejen správné čištění, ale i stravování.


Už od malička se děti učí, že je důležité čistit si zuby dvakrát denně. Doporučováno bývá čistit si zuby po každém jídle, pokud to není možné, alespoň tedy ráno a večer. Ústní hygiena je základem hezkého úsměvu.

Po každém jídle se na zubech vytvoří plak, který vzniká činností bakterií v dutině ústní. Zubní plak produkuje kyselinu, které negativně ovlivňuje zdraví zubů – oslabuje a poškozuje sklovinu a v důsledku toho může vzniknout kaz.

Dobré a špatné potraviny

U zdraví zubů je to jako s dietou – jsou potraviny, které při dietě představují naprosté tabu a jiné, jenž jsou pro redukci váhy vhodné. Asi nejznámějším strašákem jsou sladkosti. Mnohým z vás rodiče v dětství jistě říkali: „Nejez tolik sladkostí, zkazí se ti zuby!“. A měli vlastně pravdu. Zkonzumovaný cukr je bakteriemi přeměňován na kyselinu, která je pro zuby škodlivá, protože narušuje a změkčuje sklovinu. Po snězení sladkého jídla je vhodné si zuby vyčistit, nebo si alespoň vzít žvýkačku (bez cukru!).

Seznam nevhodných potravin je poměrně dlouhý. I když ale mohou škodit zubům, neznamená to, že je musíte z jídelníčku vynechat úplně. Základem je vždy pravidelná ústní hygiena prováděná správnou technikou.

Co zubům škodí?

  • Bonbony – obsahují obrovské množství cukru, takže bakterie v ústech jsou doslova jako v ráji. Měkké bonbony jako gumoví medvídci či jiné lepivé sladkosti se mohou přilepit na zuby a držet se na nich dlouhou dobu. Kvůli tomu mají bakterie dostatek času na tvoření kyseliny. Zubům neprospívají ani tvrdé bonbony, ze kterých se postupně uvolňuje sladká šťáva.
  • Sladké limonády – jsou postrachem diet i zdravé dutiny ústní. Slazené limonády jsou vlastně jedna velká kostka cukru. Věděli jste, že 1 l coly obsahuje až 27 kostek cukru?
  • Červené víno – této pochutiny se mnoho z vás zřejmě nebude chtít vzdát. Podle mnoha odborníků na zdravou výživu je víno pro tělo prospěšné. Se zuby se však moc nekamarádí. Obsahuje látky, které zabarvují zuby a mohou na nich tvořit nerovnoměrné fleky. Kyseliny obsažené ve víně (i v tom bílém) narušují sklovinu a zuby mohou být náchylnější ke zbarvení i jinými potravinami.
  • Čaj a káva – že káva barví zuby je známo, ale obdobně vám může zabarvit zuby také černý čaj, který obsahuje velké množství taninu. Zelený čaj nebo bylinné čaje zuby tolik nebarví.
  • Cigarety, tabák – možná jste si všimli, že vám podivně žloutnou zuby, i když se sladkému vyhýbáte. Na vině může být tabák, který dodává zubům nehezký nažloutlý odstín.

Zuby jako perličky – které potraviny pomůžou?

Základem zdravých zubů je bezpochyby ústní hygiena. Kvalitu zubů a dásní ale ovlivňuje také jídlo. Cukrovinky, sladké limonády i káva a čaj způsobují nadměrnou tvorbu zubního plaku, který může vést k oslabení zubní skloviny a tvorbě kazu. Jako prevence může posloužit konzumace potravin, které minimalizují tvorbu plaku nebo jej částečně odstraňují.

Nezapomínejte však, že čištění kartáčkem je nezastupitelné.

Mléčné výrobky

Jogurty, sýry a další mléčné výrobky jsou nejen skvělými probiotiky (napomáhají správné funkci trávicího systému), ale obsahují také mnoho vápníku, který je důležitý nejen pro stavbu kostí. Vápník také posiluje zubní sklovinu. Pravidelná konzumace mléčných výrobků redukuje hladinu kyselin v ústech (dokáže je neutralizovat) a snižuje tak pravděpodobnost tvorby zubního kazu.

Vybírejte jogurty bez přidaného cukru. V opačném případě začnou bakterie z cukrů vyrábět kyseliny poškozující zuby.

Tip: Vápník lze získat i jiným způsobem. Hojně je zastoupen například v brokolici, růžičkové kapustě, květáku, fazolích, ořechách (zejména mandlích) a také v semínkách, např. konopných, sezamových nebo chia.

Celer, mrkev a jablka jako přírodní „zubní kartáčky“

Mrkev i jablka jsou plné vlákniny, navíc obsahují mnoho vitamínů a jsou také velmi chutné. Nevyžadují mnoho úprav, chroupat je můžete klidně jen tak. Kousání jablek i mrkve stimuluje tvorbu slin, které aktivně brání dutinu ústní před vznikem infekcí. Celer je často vnímán jako příliš výrazná zelenina, kterou nelze konzumovat syrovou kvůli její podivné ostré chuti. Řapíkatý celer se ale na křoupání skvěle hodí! Navíc podobně jako mrkev a jablko působí jako jakýsi zubní kartáček – odstraňuje ze zubů zbytky jídla a bakterie, takže zamezuje tvorbě zubního plaku.

Tip: Při poranění dásní a drobných infekcích v ústech si dávejte pozor na to, co jíte. Při neopatrném kousnutí byste si ostrými kousky mohli způsobit bolest nebo dokonce i krvácení.

Ryby s vysoký obsahem tuku

Mezi tzv. tučné ryby patří tuňák, losos, makrela nebo sardinky. Tyto ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny, které ovlivňují činnost tělních buněk. Jsou také bohaté na vitamín D, vápník a fosfor, jež mají vliv na kosti i zuby.

Potraviny s obsahem fluoru

Fluor posiluje zubní sklovinu a působí jako prevence zubního kazu. Obvykle bývá obsažen v zubních pastách, přirozeně jej získáte z ořechů, neslazeného kakaa, obilovin nebo ryb.

Přehled diet: Od děsivých k absurdním až po ty, které fungují

Lenka Bocková |7 minut čtení

Pro příjemný dech a zdravé dásně

Zdravým zubům napomáhá konzumace vhodných potravin, na dásně ale platí jiné pravidlo. Boláky v ústech, různá poranění, prokousnutí dásně nebo afty bývají bolestivé a často způsobují více obtíží než jenom štiplavou bolest. Mohou znemožňovat kousání nebo jsou citlivé na některé potraviny.

Máta peprná

Připravte si horký nápoj z několika lístků máty a vychutnejte si jeho osvěžující chuť. Máta nejenže skvěle chutná, ale osvěžuje dech, a dokonce napomáhá hojení dásní. Trápí-li vás afty nebo jiná drobná poranění v ústech, můžete odvar z máty také kloktat. Bylinka má znecitlivující účinky, dáseň stahuje a urychluje léčbu. Na zklidnění a zahojení ústní sliznice pomáhá také odvar z šalvěje.

Lístky máty nemusíte nutně svařovat. Klidně si jich pár utrhněte a jen tak je požvýkejte. Rychle tak osvěžíte svůj dech.

Listová zelenina

Často je součástí mnoha diet, protože se jedná o chutnou zeleninu plnou vitamínů a minerálů. Do této skupiny patří zejména špenát, zelí, kapusta, brokolice, rukola nebo salát. Všechny zmíněné druhy obsahují kyselinu listovou a vitamín B, který napomáhá hojení dásní.

Pokud přemýšlíte, jak tuto zeleninu zařadit do jídelníčku, máme pro vás několik způsobů: hrst čerstvého špenátu poduste s česnekem, udělejte si zdravý salát s olivovým olejem nebo můžete zkusit zelené smoothie.

Zázvor

Toto malé sukovité zlato se využívá při léčbě chřipek a bolestí v krku a je opravdu velmi účinným přírodním léčivem. Pomůže také odstranit problémy se špatným dechem, protože zpomaluje množení bakterií v ústech.

Kokosový olej

Pro zdravé zuby i dásně lze využít oblíbený přírodní olej využívaný nejen v kuchyni. Kokosovým olejem můžete jemně očistit zuby pomocí kartáčku nebo jej chvíli převalovat v ústech. Na první pokus to možná nebude úplně příjemné, ale snad vás přesvědčí jeho příjemná vůně a vynikající účinky. Kokosový olej zamezuje vzniku bakterií a tím chrání vaše zuby před kazy

Pijte správné tekutiny

Příjem tekutin je důležitý, záleží ale na tom, o jaké tekutiny se jedná. Nejvhodnější je samozřejmě obyčejná voda (ať už z kohoutku nebo kupovaná). Vítanou variantou jsou vody obohacené o minerály, zejména hořčík, který napomáhá správné funkci svalů a snižuje únavu.

Zdraví prospěšné naopak nejsou slazené limonády, ať už sycené, nebo ne. Obsahují velké množství sladidel, které jsou rájem pro bakterie. Ty přeměňují cukry na kyseliny oslabující zubní sklovinu. To stejné platí i o sirupech a šťávách.

Pokud bez sladkého nedáte ani ránu, zkuste sáhnout po produktech, které jsou slazené například xylitolem. Je to přírodní sladilo, které zamezuju růstu bakterií. Často bývá přísadou žvýkaček.


SDÍLEJTE ČLÁNEK
4
Přidat k oblíbeným
0
Vstoupit do diskuze
Stáhnout PDF

Tyto webové stránky používají soubory cookie ke zlepšení uživatelského zážitku. Používáním našich webových stránek souhlasíte se všemi soubory cookie v souladu s našimi zásadami používání souborů cookie.
Více informací