116782496_s.jpg
i
Foto: 123RF

S pálením žáhy se denně setkává nespočet lidí. Pro někoho jde o krátkodobou záležitost, kterou lze vyřešit vhodnými potravinami nebo doplňky stravy. Jedná-li se o dlouhodobý problém, je třeba vyhledat lékaře a zjistit, zda nejde o vážnější příčiny.


Pyróza neboli pálení žáhy patří mezi nejběžnější zažívací obtíže. Nejčastěji se objeví, dopřejete-li si vydatné a těžké jídlo. Velmi často však trápí také těhotné ženy bez ohledu na to, co jí.

Uvádí se, že během života se s těmito komplikacemi setká až 40 % dospělých lidí a až 50 % těhotných žen. Jak vlastně tato nepříjemnost vzniká a jakým způsobem se jí lze zbavit?

Jak pyróza vzniká

Jedná se o návrat žaludečních šťáv zpět do jícnu, kde způsobují nepříjemné pálení.

Žaludeční šťávy jsou velmi kyselé a dráždí tak sliznici jícnu. Podobně nepříjemný pocit může nastat po zvracení. V tomto případě se však šťávy vrací jako reflex. Někdy se lze setkat také s názvem „reflux“. Ten označuje navrácení části obsahu žaludku do jícnu z důvodu nefunkčního svěrače mezi žaludkem a jícnem. Tento stav jste možná zažili, pokud jste se najedli a chvíli potom se vydali například pracovat na zahradu. Při ohýbání a předklánění dochází právě k refluxu.

Je-li pálení žáhy dlouhodobým problémem, doprovázet jej může zápach z úst nebo opakující se bolesti žaludku.

Jak poznat pálení žáhy

Pokud s tímto problémem nemáte žádné zkušenosti, může vás prvotní setkání s pyrózou zaskočit. Zjistěte, jaké jsou nejčastější příčiny pálení žáhy, abyste ji příště včas rozpoznali.

  • Pálení nebo bolest za hrudní kosti, v celém jícnu nebo v krku.
  • Hořkokyselá pachuť v ústech.
  • Bolest žaludku po jídle.
  • Nucení k říhání nebo plynatost.
  • Pocity na zvracení.
  • Polykací obtíže.

Po konzumaci těžkého, mastného nebo i sladkého jídla můžete pociťovat kyselé až pálivé pocity v jícnu, které jako by se draly nahoru do krku a úst. Pálení žáhy se může objevit nejen po jídle. Přispívá k němu také odpolední odpočinek – tedy poloha vleže.

Rizikové faktory

Pálení žáhy je ovlivněno zejména stravou a životním stylem. Na pyrózu si nejčastěji stěžují lidé obézní, ale také kuřáci. Další příčinou může být také dlouhodobý stres. Pyróza může vzniknout i jako vedlejší účinek některých léků. Běžná je u těhotných žen. Čím je plod větší, tím více tlačí na žaludek a může tak způsobovat pálení žáhy.

Po porodu by však měly obtíže ustat a vše by se mělo vrátit do normálu. Uvádí se, že v posledním trimestru trpí pyrózou až polovina těhotných žen. Obecně platí, že pokud vás pálení žáhy trápí pouze výjimečně, není třeba jej nijak léčit ani se jím blíže zabývat. Je-li pálení mírné, můžete počkat, až přejde. Při větších obtížích pomohou doplňky stravy upravující pH žaludku, nebo potraviny, které mají podobný efekt.

Hlavním důvodem pálení žáhy je nezdravý životní styl a nevhodné složení stravy. Nejčastěji se jedná o nepravidelné stravování, velké porce jídla spojené s přejídáním a nepravidelnou konzumací potravin během dne. Případně konzumace těžkých jídel navečer.

Mezi potraviny, které nejčastěji stojí za pyrózou, patří tučná jídla, omáčky jako majonéza, smažená jídla, příliš kořeněné pokrmy, silná káva, kyselé nápoje (zejména víno), čerstvé pečivo nebo těžko stravitelné luštěniny.

Existují však i závažnější důvody pálení žáhy. Jedním z nich může být hiátová hernie (brániční kýla). Jde o poruchu, kdy se část žaludku vysune otvorem pro jícen nad bránici a tím umožňuje únik žaludečních šťáv zpátky do jícnu. Tento problém je v mnoha případech zcela bez příznaků a pokud nezpůsobuje potíže, není třeba je řešit.

Nikotin: Kdy končí zábava a kdy přichází otrava?

Ivana Cimbůrková |3 minuty čtení

Jak pálení žáhy předejít

V první řadě je třeba upravit jídelníček. Trápí-li vás nepříjemné pálivé pocity opakovaně, zkuste vypozorovat, po kterých potravinách se pálení objevuje. Těm se poté snažte vyhnout.

Častými spouštěči obtíží mohou být rajčata, káva a jiné kyselé potraviny, dále aromatické potraviny jako cibule a česnek, nebo šťávy z citrusů, sycené limonády a některé čaje, zejména černý a zelený. Pokuste se také omezit konzumaci alkoholu a kouření.

Po jídle se vyhýbejte práci v předklonu, ta totiž způsobuje otevření přepážky mezi jícnem a žaludkem, v důsledku čehož je žaludečním šťávám umožněno proniknout do jícnu. Jestliže vás obtíže trápí v noci, pomoci může poloha na levém bohu s hlavou mírně vyvýšenou.

Pokud vás trápí časté pálení žáhy, zkuste se řídit jednoduchými radami:

  • Několik studií ukázalo, že žvýkačka může pomoci snížit kyselost v jícnu (Zdroj: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16246942/)
  • Jídlo konzumujte alespoň 3 hodiny před spánkem.
  • Vyhněte se mastnému, ostrému nebo kyselému jídlu.
  • Po jídle chvíli odpočívejte, ale ne vleže. Neprovádějte fyzicky náročné činnosti ihned po konzumaci jídla.
  • Jezte menší porce a poctivě je žvýkejte.
  • Nepijte příliš mnoho kávy.
  • Stravujte se pravidelně.

Pro pomoc do lékárny

S překyselením žaludku pomohou některé přípravky, které lze v lékárně zakoupit volně bez lékařského předpisu. Patří mezi ně zejména antacida, tedy přípravky snižující překyselení žaludku, například po konzumaci nevhodného jídla. Pomoci mohou také tzv. prokinetika, která vrací fungování trávicího ústrojí do normálu a tím zamezují návratu obsahu žaludku do jícnu. Jsou vhodné také při nevolnostech nebo zvracení.

Jedním z osvědčených pomocníků na pálení žáhy, překyselení žaludku a při pocitech plnosti je přípravek Rennie, který je vhodný i pro těhotné ženy. Varianta Rennie Spearmint je bez cukru a mohou ji tak užívat i diabetici. Dalšími přípravky jsou Maalox, Anacis nebo Gaviscon.

Pomůže i příroda a babské rady

Pokud nemáte zrovna cestu do lékárny, nebo byste raději vyzkoušeli osvědčené babské recepty, přečtěte si jednoduché rady, jak zastavit pálení žáhy i bez léků.

Rychlým domácím pomocníkem může být jedlá soda. Malou lžičku rozmíchejte v trošce vody a obsah sklenice vypijte. Tato metoda vás možná bude nutit často říhat, ale každé říhnutí vám uleví. Soda neutralizuje žaludeční kyseliny a ulevuje od pálení žáhy. Je vhodná i v těhotenství, ale nedoporučuje se ji konzumovat často a dlouhodobě, protože může způsobit poškození sliznice žaludku. Nežádoucí je naopak pokud vás trápí žaludeční vředy, v takovém případě byste si mohli spíše ublížit.

Dalším pomocníkem je zázvor. Těhotné ženy zakoupí v lékárně zázvorová lízátka nebo bonbony, ale pomůže i čaj z čerstvého zázvoru. Zklidňuje žaludek, a navíc působí antibakteriálně a protizánětlivě.

Dobré účinky proti pálení žáhy mají také fenykl nebo anýz, výborně chutnají v čajových směsích.

Pyrózy vás někdy zbaví také česnek, někomu ale právě on způsobuje těžkosti v žaludku, takže opatrně. Mezi další babské rady patří také nastrouhaná mrkev, skořicový nápoj, med, mléko, ořechy (hlavně mandle), bramborová šťáva nebo voda s citronem. Přestože je citron kyselý, může pomoci. Jeho účinky jsou opět individuální, zatímco jednomu tento citrus pomůže, jiného problému nezbaví.

Ulevit vám však může i obyčejná žvýkačka. Díky ní se v ústech tvoří větší množství slin, které pronikají do žaludku a neutralizují kyseliny.

Léčba pyrózy se odvíjí od četnosti obtíží. Pokud se pálení žáhy objevuje sporadicky po určitých jídlech, je nejvhodnější jejich konzumaci omezit. Pomoci mohou volně prodejné léky, které snižují pH žaludku.

Jedná-li se o časté a silné obtíže, raději zvažte návštěvu lékaře. Nemusí jít o nic vážného, ale je třeba myslet na to, že jícen není uzpůsoben k tomu, aby byl dlouhodobě vystavován kyselině z žaludku. Mohlo by dojít k poškození výstelky a vzniku vředu.


SDÍLEJTE ČLÁNEK
4
Přidat k oblíbeným
0
Vstoupit do diskuze
Stáhnout PDF

Tyto webové stránky používají soubory cookie ke zlepšení uživatelského zážitku. Používáním našich webových stránek souhlasíte se všemi soubory cookie v souladu s našimi zásadami používání souborů cookie.
Více informací