Potíže se žlučníkem patří k těm bolestivějším komplikacím, které nám může tělo přichystat. Ba co je horší, většinou si za ně můžeme sami. Úlevu přináší omezení některých jídel a zejména dieta, která je vhodná jako prevence a nezbytná při zánětu žlučníku.


Podráždění žlučníku vzniká v důsledku nadměrné konzumace tučných a smažených jídlech, sladkostí, nebo alkoholu. Na vině však nejsou pouze nezdravé potraviny. Za obtížemi mohou stát také drastické diety, vlivem kterých tělo spotřebovává méně žluči, než by mělo.

Nadbytečná tekutina se začíná zahušťovat a následně krystalizuje, což vede ke vzniku žlučníkových kamenů. Prevencí je změna stravovacích návyků.

Jak funguje žlučník

Žlučník je malý dutý orgán hruškovitého tvaru umístěný pod játry. Jeho stěžejní funkcí je hromadění a úprava žluči, která je tvořena v játrech. Prostřednictvím žlučovodů je tekutina odváděna do tenkého střeva, kde pomáhá zpracovávat a vstřebávat tuky.

Žlučník a slinivka také zajišťují neutralizaci žaludečních šťáv. Při nadměrném příjmu tuků žlučník přestává zvládat svoji práci, což se projevuje ostrou bolestí, záchvatem nebo poškozením orgánu.

Jaké obtíže se mohou vyskytnout?

Nejčastějšími obtížemi jsou žlučníkové kameny (odborně zvané cholelitiáza). Postihují až 20 % populace a často nemají žádné příznaky. Dávají o sobě vědět až při požití nevhodného jídla, ale také při nadměrném stresu. Projevují se jako ostré, rychle nastupující křečovité bolesti na pravé straně pod žebry. Bolest se může objevit zcela nečekaně, často to bývá v noci. Žlučové kameny představují mnohá rizika: dostane-li se kamínek do žlučových cest, kde se zadrhne, žluč nemůže přirozeně odtékat a hrozí tak rozvinutí žloutenky.

Rizikovými faktory vzniku kamenů jsou nevhodná strava, zvýšená hladina cholesterolu v krvi nebo cukrovka. Roli hrají také genetické dispozice. Kromě toho může být na vině i podvýživa. Cholelitiáza je častější u žen, což je zřejmě způsobeno působením hormonu estrogenu. Vznik kamenů může vést k dalšímu problému, kterým je zánět žlučníku (cholecystitida).

Žlučové kameny jsou jednou z komplikací, v jejímž důsledku může dojít ke žlučníkovému záchvatu. Ten je způsoben ucpáním vývodu vedoucího do střeva. Spouštěčem může být dietní chyba, nadměrná fyzická námaha nebo stres. Pravidelná konzumace tučných jídel a alkoholu, k nimž se často přidává sedavý způsob života, jsou jednosměrnou jízdenkou vedoucí k dlouhodobým problémům.

Jak poznat žlučníkový záchvat

  • Projevuje se bolestí v pravém podžebří, která se rychle stupňuje. Někdy může vystřelovat do zad směrem k páteři nebo pravé lopatce.
  • Vyskytuje se poměrně brzy po jídle. Doprovodnými příznaky může být říhání, škytání, pocit plnosti či nafouklého břicha, pocit žluče v ústech nebo i zvracení.

Prevencí problémů je dieta

Zásady žlučníkové diety

  • Vyhněte se smaženým, tučným a výrazně kořeněným jídlům.
  • Důležité je celkově snížit příjem tuků, a to ze všech zdrojů. Často byste proto neměli jíst ani oříšky nebo avokádo, které obsahuje velké množství tuku. Vhodné jsou kvalitní oleje a másla, ale pouze v omezeném množství. Zcela nevhodné je sádlo nebo špek.
  • U mléčných výrobků je třeba si hlídat pouze množství obsaženého tuku. Na snídani si můžete dát nízkotučný sýr, odpoledne si připravit dezert z tvarohu a medu.
  • Vyhnout byste se měli také přejídání. Jezte v pravidelných intervalech a vždy dopřejte tělu čas na to, aby veškerou potravu zpracovalo.
  • Nezapomínejte na pitný režim – vypít byste měli cca 2 litry čisté vody denně (spotřeba vody je individuální). Pitný režim doplňujte bylinnými čaji vhodnými pro žlučníkovou dietu. Pokud možno, pokuste se vyhnout studeným nápojům.

Způsoby přípravy jídla

  • Nejvhodnější metodou přípravy jídla je vaření nebo dušení.

Jaké maso je vhodné

  • Ideálně jsou to netučná masa, nejčastěji bílá – kuřecí, krůtí, rybí, králičí. Do jídelníčku můžete zařadit také libové hovězí.
  • Nevhodné jsou zejména uzeniny, omezit byste měli také vepřové maso.
  • Dopřát si lze kvalitní dušenou vepřovou, kuřecí nebo krůtí šunku. Zakázané nejsou ani dietní párky.

Pochutiny a pečivo

  • Vhodné je bílé pšeničné pečivo, toastový chléb nebo různé suchary.
  • Pozor na čerstvé teplé pečivo, které může nadýmat, a celozrnné pečivo.
  • Vyhněte se různým dresinkům a majonézám, které jsou velmi tučné a zvyšují pravděpodobnost podráždění žlučníku. Pokrmy lze dochucovat majoránkou, kmínem, bobkovým listem a některými bylinkami.
  • Rozloučit se budete muset i se sladkostmi – hlavně s čokoládou, sušenkami, zákusky a dortíky. Moučník můžete nahradit pudinkem, rýžovou nebo ovesnou kaší a různými nákypy.
  • Jako přílohy lze připravovat brambory (také jako kaši), rýži, těstoviny, někdy i knedlík.

Ovoce a zelenina

  • Na talíři by neměla chybět zelenina, která je zdrojem vitamínů a vlákniny. Vhodná je mrkev, petržel, salát, špenát, cuketa, červená řepa a jiná zelenina bez zrníček. Omezit byste měli konzumaci kedluben, brokolice nebo květáku, zcela vyřadit hrášek, papriku, kapustu, ředkvičky, cibuli nebo česnek. Doporučuje se vyhnout se luštěninám (fazolím, čočce, hrachu).
  • Z ovoce se do diety hodí banán, který je lehce stravitelný, dále meruňky, jablka (bez slupky), broskve nebo třešně. Vyhýbejte se bobulovinám.

Hypovitaminóza: Jak se projevuje nedostatek konkrétního vitaminu

Dana Široká |8 minut čtení

Jaké zvolit nápoje

  • Nejlepší volbou je neperlivá a neslazená voda. Dopřát si můžete i rozředěné ovocné šťávy nebo bílou kávu (Caro, Melta atd.). Pitný režim lze doplnit o bylinné čaje, například mátový nebo meduňkový. Zakoupit lze také porcované čaje vhodné při žlučníkové dietě.
  • Nevhodná je konzumace perlivých nápojů, zrnkové kávy nebo alkoholu.

Jak často jíst a v jakých intervalech?

Někomu vyhovuje jíst 3x denně, jinému 5x. Vždy dbejte na to, abyste do jídelníčku zařadili všechny základní prvky: bílkoviny, tuky a sacharidy. Jezte dosyta, nehladovějte ani se nepřejídejte.

Skladba jídelníčku je individuální. Každý, kdo přechází na tento typ stravování si může seznam vhodných a nevhodných potravin do určité míry upravit podle toho, zda jsou pro něj dráždivé, či ne.


SDÍLEJTE ČLÁNEK
2
Přidat k oblíbeným
0
Vstoupit do diskuze
Stáhnout PDF

Tyto webové stránky používají soubory cookie ke zlepšení uživatelského zážitku. Používáním našich webových stránek souhlasíte se všemi soubory cookie v souladu s našimi zásadami používání souborů cookie.
Více informací