Káva je pravděpodobně tím prvním, co si každý den ráno dopřejete. Pro mnoho lidí je to neodmyslitelná součást ranního rituálu, jsou však situace, kdy byste si měli šálek oblíbené tekutiny odpustit. Kdy je vhodné pití kávy omezit?

Svobodné čtení bez reklam a sledování. Jen vy a čistý obsah. Pokud nás chcete podpořit, můžete tak učinit tady

Na šálku dobré kávy si rád pochutná každý z nás. Někdo potřebuje pravidelnou dávku kofeinu, aby zvládl celý pracovní den, jiný si rád vychutná chuť čerstvě namleté kávy při odpoledním odpočinku. Káva přináší mnoho benefitů: dodává energii a zvyšuje produktivitu, snižuje únavu a pomáhá redukovat stres.

I malý šálek dokáže pořádně nakopnout, a pokud si jej nevylepšíte cukrem a smetanou, je dokonce dietní. Podle některých studií je kofein pro tělo prospěšný: snižuje riziko infarktu, diabetu i jiných nemocí.

Nadměrné pití kávy ovšem způsobuje toleranci na kofein. Jinak řečeno, čím víc jí vypijete, tím víc jí příště budete potřebovat, aby na vás působila. Na seznamu jsou i další negativa: nadměrné pití kávy způsobuje bolesti hlavy, podrážděnost nebo nervozitu.

Káva před snídaní? Raději až po ní

Také si každé ráno hned po probuzení dopřáváte pravidelný hrnek kávy? Ať už míříte do práce, nebo jste doma, pití ranní kávy se stává rituálem. Možná vás ale překvapí, že tento návyk není pro tělo až tak prospěšný. Pokud chcete z kávy dostat maximální účinek, vhodnější je nejprve něco zakousnout.

Během ranních hodin je v krvi zvýšená hladina kortizolu, kterému se přezdívá stresový hormon. Pití kávy nalačno tak může způsobit nadměrný stres. Podle vědeckých výzkumů je vhodnější kávu konzumovat při nižší hladině kortizolu.

Pravidelné pití kávy nalačno může z dlouhodobého hlediska způsobovat větší únavu.

Nelze samozřejmě jednoznačně určit, jaká cesta je nejvhodnější, protože každé tělo reaguje jinak. Zatímco jednoho ranní káva nalačno nakopne, druhému se udělá špatně. Docházet také může k zažívacím problémům a zvýšené nervozitě.

Káva totiž podporuje tvorbu žaludečních kyselin, kvůli čemuž se může objevit pálení žáhy nebo podráždění žaludku a nevolnost. Pokud chcete těmto obtížím předejít, zkuste si před kávou dopřát snídani. Mezi potraviny, které snižují překyselení žaludku patří celozrnné pečivo, vejce, ovesné vločky nebo banán. Díky lehké a zdravé snídani perfektně nastartujete své tělo a připravíte jej na celý den.

Kdy omezit pití kávy

Existují určité případy, kdy není pití kávy příliš vhodné, ba je dokonce nežádoucí. Jako první vás jistě napadne těhotenství, to ale není jediným důvodem.

  1. Při problémech se spaním

    Kofein z těla vyprchá po 5–8 hodinách, proto pokud zvažujete, že si večer dáte ještě malý šálek kávy, raději si dobře promyslete, kdy máte v úmyslu jít spát. Káva vaše tělo nabudí, a i když se budete cítit unaveně, nedovolí vám usnout.

    Pozor také na konzumaci kávy při nedostatku spánku. Tato oblíbená pochutina vám totiž nepomůže překonat spánkový deficit. Pokud jste spali méně než 5 hodin několik dní po sobě, kofein přestane být účinný.

    Kdykoliv vás proto večer popadne neutuchající chuť na kávu, raději ji vyměňte za bylinkový čaj, nebo si alespoň dejte tu bezkofeinovou.

  2. Když jste v psychické nepohodě

    Potýkáte-li se dlouhodobě s úzkostnými stavy, pití kávy raději omezte. Kofein ovlivňuje celý nervový systém a může způsobit prohloubení úzkostí a deprese.

    Nadměrné pití kávy (více než 3 šálky denně) má negativní vliv na psychiku. Může způsobit nesoustředěnost nebo podrážděnost.

  3. Kvůli zdravotnímu stavu

    Při pití kávy mějte vždy na paměti, že přestože tento nápoj přináší mnoho benefitů, je svým způsobem také nezdravý. Především pokud jej vylepšíte cukrem a plnotučným mlékem nebo smetanou.

    Zvažte také to, jakou kávu pijete. Nápoje připravované v některých podnicích jsou opravdovou kalorickou bombou. Na druhou stranu v mnoha specializovaných kavárnách získáte opravdu kvalitní a jedinečný zážitek.

    Pokud preferujete „turka“ vědět byste měli, že tento typ kávy je před konzumací vhodné přefiltrovat. Sedlina totiž obsahuje kafestol, který zvyšuje hladinu cholesterolu. Kafestol je přítomný i v bezkofeinové kávě.

    Není káva jako káva, proto si pečlivě vybírejte, jaký druh pijete.

    Kofein zvyšuje riziko průjmu, proto pokud vás trápí syndrom dráždivého tračníku, pití kávy omezte, nebo se mu úplně vyhněte. Pochutnat si ale stále můžete na kávě bez kofeinu. Je stejně lahodná a nezpůsobuje zažívací potíže.

    Zvýšené konzumaci kávy by se také měli vyhnout lidé se srdečními chorobami nebo arytmií. Káva totiž zvyšuje tlak, což je vhodné, pokud jej máte nízký. V případě srdečních onemocnění je to však nežádoucí. Pozor také při epilepsii. Pití kávy zvyšuje riziko záchvatu.

  4. Během menstruace

    Protože na každého působí kofein jinak, možná se vás tento bod netýká. Odborníci se však shodují, že kofein může zhoršovat menstruační bolesti. Omezuje totiž průtok krve v cévách, kvůli čemuž jsou bolesti silnější.

    Menstruace může být také kratší a slabší, a to kvůli tomu, že káva ovlivňuje hladinu estrogenu.

  5. V těhotenství

    Na téma kávy a těhotenství neustále probíhají nejrůznější studie. Jednou z nejnovějších je studie WHO a Americké asociace porodníků a gynekologů. Dobrou zprávou je, že při normálně probíhajícím těhotenství se nemusíte kávě vyhýbat.

    Výzkumy se shodují, že bezpečná denní dávka kofeinu je okolo 200 mg. Co to ale znamená v praxi? Řekněme, že když si dáte šálek dva denně, nijak svému miminku neublížíte. Pokud si nedovedete představit 9 měsíců bez chuti kávy, ale kofeinu se chcete raději vyhnout, sáhnout můžete po variantě bez kofeinu.

    Nezapomínejte ani na to, že kofein není obsažen jen v kávě. Je přítomný také v zeleném nebo černém čaji, kolových nápojích, energetických nápojích, ale i v hořké čokoládě.

    S kofeinem tedy opatrně. Nadměrná konzumace kávy může způsobovat nízkou porodní hmotnost a zvyšuje také riziko potratu. Pro kojící ženy je důležité, aby pravidelně doplňovaly tekutiny. Příliš mnoho kávy může zapříčinit dehydrataci.

CBD a CBG – nepsychoidní kanabinoidy, které pomáhají

Luisa Sárová |6 minut čtení

Účinky kávy na tělo

Bez pravidelných dávek kofeinu si mnoho lidí nedovede představit svůj den. O účincích kávy na lidské tělo pojednávají mnohé studie, a přestože některé z nich mluví o negativním vlivu kávy a kofeinu, většina se shoduje, že pití kávy v rozumné míře je pro tělo přínosné.

Pro začátek je třeba si uvědomit, že dva šálky kávy denně bohatě stačí. V opačném případě si zbytečně zvedáte tlak, při nízkém příjmu ostatních tekutin se dehydratujete, a navíc si vytváříte závislost na kofeinu. Káva však obsahuje mnoho látek, které tělu prospívají a mají blahodárné účinky.

  • Káva snižuje riziko různých onemocnění: Parkinsonovy choroby, Alzheimerovy choroby, onemocnění jater, srdečních chorob.
  • Zvyšuje krevní tlak: to je vhodné zejména pro osoby s nízkým tlakem. Opačně je to nežádoucí.
  • Má antioxidační účinky: očišťuje organismus a brání propuknutí mnoha onemocnění, včetně těch rakovinných.
  • Nakopne tělo a zlepší soustředění: jedním ze základních účinků kávy je, že dodává energii, zbavuje únavy a podporuje činnosti mysli.
  • Obsahuje vitamíny: zejména stopové prvky, vitamín B, mangan, fosfor nebo draslík. Pozor ale: nadměrné pití kávy odvádí z těla vápník, což může způsobit oslabení kostí.

Jaká je ideální denní dávka?

Nakonec nám nezbývá než si říct, jaké je to správné množství kávy, které byste si denně měli dopřát. Denní dávka kofeinu by neměla překročit 400 mg (v těhotenství je to o polovinu méně).

Ideální je pohybovat se okolo 300 mg kofeinu za den. Běžně káva obsahuje okolo 30–50 mg v espressu (30 ml), 65 mg v instantní kávě (hrnek 240 ml) a okolo 100 mg kofeinu najdete v překapávané kávě (hrnek 240 ml). I káva bez kofeinu obsahuje zbytkový kofein. Jeho množství se pohybuje okolo 3–8 mg.

Ptáte se, kolik kofeinu obsahují ostatní nápoje? Šálek zeleného nebo černého čaje má okolo 40 mg kofeinu v 220 ml šálku (zelený čaj může mít o něco méně). V ovocných čajích naopak nenajdete žádný kofein.