Celiakii většina lidí zná jako alergii na lepek, což je poněkud nepřesné. Ve skutečnosti se jedná o autoimunitní onemocnění, které se nedá léčit, nicméně je možné jej dostat pod kontrolu a vést normální život.


Co je celiakie?

Celiakie je autoimunitní onemocnění způsobené intolerancí na lepek obsažený v obilí. Konzumací a následným působením lepku v trávicím traktu dochází k zánětu sliznice tenkého střeva, který způsobuje poničení klků střev.

Důvodem onemocnění je nadměrná tvorba protilátek proti enzymům a bílkovinám, které jsou obsaženy v lepku. Tyto látky se spolu kombinují a vytváření záněty poškozující strukturu střeva. Dlouhodobé poškozování střeva může vést k problémům s funkcí trávicí soustavy.

Pokud není onemocnění diagnostikováno včas, může dojít k rozsáhlé ztrátě klků, které jsou potřebné pro správnou funkci zažívání. Intoleranci na lepek lze získat v jakémkoliv věku. Nejedná se o nemoc, která se objevuje v dětství, jak je někdy mylně uváděno.

Přestože je celiakie považována za poměrně vzácné onemocnění, v České republice jí trpí přibližně jeden člověk ze dvou set.

Celiakie vs. alergie na lepek

Ač se zdá, že jde o jednu a tu samou věc, není tomu tak. Již jsme si řekli, celiakie je autoimunitní onemocnění projevující se záněty tenkého střeva, které způsobují ztrátu klků a v důsledku toho nedostatečné vstřebávání živin.

Alergie na lepek má odlišné projevy: lepek ve střevech vyvolává reakci a dochází k otoku sliznice. Zatímco u celiakie se problémy objeví do několika hodin po požití lepku, u alergie je to do pár minut. Mezi typické potíže patří bolestivost břicha, průjem nebo plynatost. Objevit se může také dušnost nebo škrábání v krku.

Kromě těchto dvou typů intolerance existuje ještě třetí. Jedná se o neceliakální citlivost na lepek, kdy není pacientovi diagnostikována celiakie, přesto konzumace lepku přináší obtíže se zažíváním. I v takovém případě je vhodné se lepku vyhýbat.

Kde najdeme lepek?

Lepek (gluten) je komplexem bílkovin vyskytujících se v obilovinách, především pak v pšenici, žitu, ovsu a ječmenu. Pro pacienty trpící glutenovou enteropatií je nemyslitelná konzumace běžného pečiva, které se vyrábí z obilné mouky. Lepek je nedílnou součástí skoro každé obiloviny, což znamená, že se lidé trpící intolerancí musí celý život vyhýbat pečivu, buchtám a podobným jídlům obsahujících mouku.

V dnešní době je však poměrně jednoduché koupit i bezlepkovou mouku (a jiné produkty), které lidem s celiakií přípravu jídla usnadní. Tyto produkty jsou cenově trošku výš než běžné výrobky, nicméně jsou snadno dostupné, což je oproti minulým dekádám velká změna.

Příznaky intolerance na lepek

K nejčastějším příznakům, které lze zpozorovat, patří průjem, nadýmání, úbytek na váze, různé vyrážky, bledost nebo únava. Příznaků celiakie je velmi mnoho, patří mezi ně i slabé vlasy a nehty, mravenčení, otoky, krvácení, dušnost, bolest kostí apod. Samotné příznaky však ještě neznamenají, že se jedná o celiakii.

Pacienti trpící celiakií se většinou cítí fyzicky slabí, trpí průjmy a projevuje se u nich výrazná ztráta tělesné hmotnosti. Pacienti mohou mít žlutou barvu kůže v důsledku nevstřebávání tuků. Nedostatečné vstřebávání živin jde ruku v ruce také s chudokrevností, kvůli které jsou pacienti bledí a slabí, hůře se jim dýchá.

Protože nedochází ke vstřebávání důležitých vitamínů, mohou nemocní trpět i krvácivými stavy (častěji se jim tvoří modřiny, otevřená rána více krvácí atd.). Tyto stavy jsou zapříčiněny nedostatkem vitamínu K, který se podílí na srážlivosti krve.

Faktory vzniku celiakie

Kromě specifických příznaků může celiakie vzniknout také v důsledků jiného onemocnění. Nejčastěji je to diabetes (pouze 1. typu), onemocnění štítné žlázy, různá kožní onemocnění (zejména dermatitida projevující se vyrážkami). Intolerance na lepek je v mnoha případech zapříčiněna geneticky, vliv ale mají i jiné faktory jako vnější prostředí.

K těmto dispozicím se mohou přidat ještě spouštěcí faktory, které ovšem samy o sobě nejsou příčinou. Patří mezi ně přílišná fyzická námaha a stres.

Intolerance lepku u dětí

Celiakie je onemocnění, které se projevuje jak u dospělých, tak i u dětí. U dětí se může projevit už při prvním podání obilovin obsahujících lepek. Nejčastějšími příznaky jsou bolest břicha, průjem, který střídá zácpa, nadýmání nebo zvracení a nevolnostBřicho se také může zdát nafouklé.

Protože nedochází ke správnému vstřebávání živin, mohou být děti trpící celiakií drobnější a hubenější než jejich vrstevníci. Onemocnění se může projevit také zarudnutím kůže a svědivými puchýři.

Celiakie se může promítnout i na psychické stránce – dítě je unavené, může být mrzuté, zhoršuje se ve škole, je nervózní, roztěkané či apatické.

Vyšetření nemoci

Jednoznačné určení diagnózy vyžaduje sérii vyšetření. Nediagnostikovaná celiakie může způsobit vážné problémy, proto vyšetření rozhodně nepodceňujte. Obvykle se provádí testování krve z odebraného vzorku, kde se sledují nejrůznější protilátky, které tělo vytváří.

Podle naměřených hodnot lze také určit, zda pacient dodržuje dietu. Dalším krokem je endoskopie, tedy vyšetření tenkého střeva, které se provádí zavedením tenké hadičky do trávicího traktu. Zde je odebrán vzorek sliznice a následně je odeslán na histologii.

Možnosti léčby celiakie

Základem je bezlepková dieta. Ta se doporučuje i v případech, kdy provedená vyšetření celiakii jednoznačně neurčila. U celiatiků se sleduje, zda dieta zabírá, a pokud ne, může lékař nasadit léčbu kortikoidy, které tlumí záněty ve střevech a urychlují regeneraci střevní výstelky.

Bezlepková dieta přináší mnoho omezení, ale je jedinou cestou, jak se zbavit nepříjemných obtíží a vrátit se k normálnímu životu. Při dietě je nutné vyloučit z jídelníčku pšeničnou, žitnou a ječnou mouku, stejně jako všechny potraviny, k jejichž přípravě se mouka používá. Jsou to zejména omáčky, ale i uzeniny, pivo, těstoviny, cereálie nebo různé polotovary, které mohou lepek obsahovat (ve stopovém množství). Jedná se například o hranolky, zmrzlinu, čokoládu, kečup, krokety atd.

I když je dieta poměrně přísná, neznamená to, že si už nikdy nebudete moct dát chleba, jen si jej musíte upéct ze správných přísad. Pro bezlepkovou dietu jsou vhodné obiloviny, které neobsahují lepek jako proso, pohanka, kukuřičná mouka, quinoa, laskavec, případně sójová nebo rýžová mouka.

Bezlepkové potraviny alias „gluten free“

S nápisem „gluten free“ jste se už určitě někdy setkali. Jde o označení, které lze najít na bezlepkových potravinách. Potraviny, které mohou nést tuto nálepku musí obsahovat maximálně 20 mg lepku na 1 kg potraviny. Takové produkty jsou nejčastěji označovány piktogramem: přeškrtnutý pšeničný klas doplněný o nápis „bez lepku“ nebo „gluten free“.

V obchodech lze narazit také na produkty s nápisem „velmi nízký obsah lepku“. Takové produkty však mohou obsahovat i více než 20 mg/1 kg, dokonce až 100 mg/1 kg. Všechny bezlepkové potraviny musí být ze zákona řádně označeny, pokud tedy na etiketě nevidíte symbol nebo nápis, raději produkt nekupujte.

Dnešní doba nabízí mnoho možností, jak se příliš neomezovat ani při tomto onemocnění. V lékárnách i specializovaných obchodech lze zakoupit nejen produkty pro přípravu pečiva, ale i hotové výrobky jako pizza chleba, těstoviny, sušenky apod.